Je hebt asbest in je woning, schuur of bedrijfspand aangetroffen én je wilt dat laten verwijderen. Hoe gaat dat in z’n werk bij Oskam? Waar zit asbest in? En ben je eigenlijk verplicht om asbest te laten verwijderen? Hieronder vertellen we je meer over onze procedure, waar je asbest kunt vinden en over de meldingsplicht van asbest. 

Asbestinventarisatie-
rapport

Voordat je asbest kunt laten verwijderen door ons, heb je een asbestinventarisatierapport nodig. In dat rapport staat onder andere wat voor asbest er is gevonden en hoe dat verwijderd moet worden. Wettelijk gezien mag het bedrijf dat het inventarisatierapport opmaakt niet ook het asbest verwijderen. Wel kunnen we het opmaken van het asbestinventarisatierapport voor je uitbesteden bij een asbestinventarisatiebedrijf. 

Wilt u ons inhuren voor uw asbestverwijdering? Of wilt u eerst vrijblijvend advies ontvangen over sloopwerk via Oskam? Neem dan contact op.

Offerte a.d.h.v.
asbestinventarisatie-
rapport

Aan de hand van het asbestinventarisatierapport stellen we een offerte op voor de asbestsanering. De kosten hangen onder andere af van:

  • De soorten asbest. Asbest kan bijvoorbeeld in de vensterbank, in bloembakken, in vloeren of in golfplaten zitten. Maar ook in bijvoorbeeld de kruipruimte. Dat laatste is vaak wat bewerkelijker om te verwijderen, waardoor de kosten mogelijk hoger kunnen zijn.
  • De hoeveelheid aangetroffen asbest.
  • De risicoklasse en werkmethodiek waarmee het asbest verwijderd moet worden.

Lees meer over waar asbest in zit en hoe je het herkent

Risicoklasse en methodiek asbestinventarisatie-
rapport


De manier waarop we asbest in je bedrijf, woning of schuur verwijderen, staat in het asbestinventarisatierapport. Daarbij kan het gaan om:

  • Risicoklasse 1. Hierbij gaat het om een asbesttoepassing die we in zijn geheel zonder bewerking kunnen verwijderen. Dit doen we handmatig. Bijvoorbeeld door de beugels van de vensterbank los te maken, de hele vensterbank weg te halen en zo het asbest in z’n geheel te verwijderen. 
  • Risicoklasse 2 of 2A (binnen). We bouwen een containment en zorgen voor een luchtdichte werkomgeving. Op dit containment wordt diverse apparatuur aangesloten. Met een onderdrukmachine verwijderen we het asbest.  Na afloop voert een onafhankelijk laboratorium een eindmeting uit. Daarbij wordt gekeken of we onder de wettelijke grenswaarde van asbest zitten. Tot slot controleert het laboratorium of alles goed schoon is gemaakt.
  • Risicoklasse 2 of 2A (buiten). We richten ons werkgebied in en zetten deze af met afzetlint. Aan het werkgebied wordt een douche-unit aangesloten. Na afloop voert een onafhankelijk laboratorium een visuele inspectie uit. Daarbij wordt gekeken of al het asbest goed is gesaneerd en of het gehele werkgebied goed schoon is gemaakt.  

Sloopmelding aanvragen

Als je besluit om het asbest te laten verwijderen, moet hiervoor een sloopmelding voor aangevraagd te worden. Bij een sloopmelding geef je onder andere aan wat je precies gaat verwijderen en om hoeveel asbest het gaat. Wij kunnen de sloopmelding voor jou aanvragen. Dit doen we via de landelijke website Omgevingsloket.nl. Je gemeente heeft vier weken om de aanvraag te beoordelen. Na maximaal vier weken starten we met de asbestsanering. 

Werk inplannen en asbestsanering

Hoe snel we kunnen starten met het verwijderen van het asbest, hangt dus af van de sloopmelding. Gemiddeld kan een opdracht na 2 tot 3 weken uitgevoerd worden vanaf de aanvraag. 

Meldingsplicht asbest

Ben je eigenlijk verplicht om asbest te melden? Nee, je bent niet verplicht om asbest te melden of te verwijderen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het asbest in je woning, schuur of bedrijf. Mocht het asbest in slechte staat zijn en kan het een risico worden voor je gezondheid of omgeving, dan kan het zijn dat de gemeente je dwingt/adviseert om het asbest te verwijderen. Wel is het verstandig om een asbestonderzoek te laten uitvoeren als je gaat slopen of verbouwen. 

Vragen over onze procedure? Oskam helpt je.

Heb je vragen over onze procedure? Of andere vragen met betrekking tot asbestsanering? Neem contact met ons op! 

 

om

Wilt u weten wat we met uw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.