Circulair slopen en oogsten

Wat is Circulair oogsten?

Circulair oogsten is een term die vandaag de dag steeds vaker voorkomt en alsmaar belangrijker wordt bij het slopen van panden en gebouwen.  Maar wat houdt het eigenlijk in, en hoe gaat het in zijn werk?  Oskam draagt structureel bij aan deze duurzaamheidstrend en wij leggen u graag uit hoe dit in zijn werk gaat.  

EEN TWEEDE LEVEN VOOR MATERIALEN

Het ‘oogsten’ van materialen is eigenlijk niks anders dan het verwijderen van materialen uit een pand, om deze een tweede leven te gunnen in andere bouwwerken. Dit kunnen allerlei soorten materialen zijn. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen, deuren, glaswerk, houten balken en beslag. De geoogste materialen vinden via verschillende wegen hun nieuwe bestemming.

Oskam Oogstdag

Zo wordt er door Oskam regelmatig een ‘oogstdag’ georganiseerd. Tijdens zo'n dag is het voor geïnteresseerden mogelijk om een pand te bekijken en de voor hun interessante materialen te oogsten en mee te nemen. Een andere manier die Oskam gebruikt om de materialen te koop aan te bieden is op het circulaire platform ‘Insert’.  Stichting Insert is een innovatief, circulair platform dat  de transitie van een lineaire naar circulaire economie in de bouw-, groen- en civiele sector ondersteunt. Door hun enorme bereik is er altijd wel iemand te vinden die de materialen een tweede leven biedt.

Materiaalscan

Voorafgaand aan het circulair oogsten wordt er een sloop- en materiaalscan gemaakt. Op deze manier inventariseren wij de waarde van het bouwwerk en brengen de te oogsten materialen in kaart. Vervolgens worden die gecommuniceerd met de opdrachtgever die ervoor kan kiezen de te oogsten materialen in een nieuwbouwpand te implementeren. Op die manier wordt het concept van circulair bouwen, omgezet in werkelijkheid.

Oskam oogst bouwmaterialen door circulair slopen. In dit geval profielen voor een verdiepingsvloer.

BREEAM bouwproject

Duurzaamheid en circulariteit zijn kernwaardes van Oskam. Daarom slopen wij altijd volgens de BREEAM-methode. BREEAM is een certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Bij een BREEAM-bouwproject minimaliseert men de CO2-uitstoot voor alle werkzaamheden. Zowel bij het slopen als bij de (weder)opbouw. Het oogsten van bouwmaterialen is hier dus onlosmakelijk mee verbonden. Kortom, circulariteit in uitvoering!

Lees hier meer over BREAAM

HEEFT U oogstPLANNEN? Oskam helpt U GRAAG VERDER

om

Wilt u weten wat we met uw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.