asbest en eternit

Het verschil tussen asbest en Eternit

Op dit moment bestaat er nog steeds verwarring tussen de begrippen asbest en Eternit. Deze verwarring is vrij eenvoudig de wereld uit te helpen.
Asbest is namelijk de naam van het materiaal op zich en Eternit is de benaming van een van de grootste asbestcement producenten. In deze blog leest u alles over Eternit: hoe is het samengesteld, hoe schadelijk is het en hoe kun je het verwijderen?

asbest en eternit het verschil

Wilt u ons inhuren voor uw asbestverwijdering? Of wilt u eerst vrijblijvend advies ontvangen over sloopwerk via Oskam? Neem dan contact op.

Waaruit bestaat Eternit?

Asbestcement (AC), merknaam Eternit, is een samengeperst en versteend mengsel van cementmateriaal en soms zand waarin 10 à 15% asbestvezels (golfplaten, vlakke platen) en bij standleidingen 15 à 30% als versterking verwerkt zijn.

Welke asbesttoepassingen produceerde Eternit?

Eternit produceerde slechts 1 asbesttoepassing, namelijk asbestcement.
Van dit product werden bijvoorbeeld golfplaten, vlakke platen, buizen en isolatieplaten geproduceerd

asbest gevaar

Zijn asbesthoudende Eternit toepassingen schadelijk?

Asbesthoudende Eternit toepassingen zijn op zich niet gevaarlijk. Maar vroeg of laat kunnen er bij een beschadiging of verwering van de toepassing vezels vrij komen. Die losse vezels kun je als stof inademen. Dat is op den duur wél gevaarlijk, vooral als je er beroepsmatig langdurig mee in aanraking komt.

asbesthoudende eternit platen

Hoe weet ik of ik Eternit toepassingen heb?

Asbesthoudende Eternit golfplaten kunt u op zich snel herkennen aan hun codering of markering. Op de laatste of voorlaatste golf zie je een markering. Is deze markering AT, NF of CAF, dan zijn het asbest golfplaten.

Om 100% zekerheid te hebben van het materiaal, kunt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Ook kunt u door hetzelfde bedrijf alleen een monstername laten afnemen en analyseren; dan stellen zij de samenstelling van het materiaal in het laboratorium vast. Oskam kan de asbestinventarisatie of het onderzoek ook voor u verzorgen, dit laten wij altijd doen door een vaste partij.

 

asbest dakplaten

Asbesthoudende Eternit toepassingen laten verwijderen

Als de Eternit toepassing vastgesteld asbesthoudend blijkt te zijn en u wilt deze verwijderen, dan kan dit op de volgende 2 manieren.

1. Zelf verwijderen

Onder bepaalde strikte voorwaarden vanuit de gemeente mag u als particulier dit zelf verwijderen.

2. Laten verwijderen door gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf

Mocht u dit niet zelf zien zitten of krijgt u geen toestemming van de gemeente, dan moet het asbest verwijderd worden door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Oskam kan dit traject uiteraard volledig voor u verzorgen.

Asbestverwijdering

Wat kost het saneren van asbest door Oskam?

De prijs van een asbestsanering hangt van meerdere factoren af. Daarom is het ook niet mogelijk om zomaar een m2-prijs te geven. Oskam streeft ernaar om een offerte op te stellen met zo min mogelijk uitsluitingen. Daarom bezoeken we meestal de saneringslocatie, of in elk geval onderhouden we goed contact met de opdrachtgever over de situatie. Heeft u asbest en wilt u dat laten verwijderen? Bel ons of vul het formulier hieronder in!

asbestverwijdering door oskam

 

asbest of eternit laten verwijderen? Oskam helpt je.

Vul dit formulier in en ontvang binnen één werkdag een offerte van ons.

Wilt u weten wat we met uw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.