pand gebouwd voor 1994? houd dan rekening met asbest

Tijdens de verbouwing of de sloop van uw huis of bedrijfspand dat gebouwd is voor 1994 moet u er rekening mee houden dat er asbesthoudende toepassingen aanwezig kunnen zijn. Asbestverwijdering heeft te maken met zeer strenge regelgeving en procedures. U kunt dus niet zomaar zelf actie ondernemen als het gaat om asbestverwijdering. Wij kunnen u volledig ontzorgen op het gebied van asbest, zodat u zich op andere zaken kunt focussen. Maar u wilt uiteraard wel weten wat er in uw pand gebeurt. Daarom leggen wij hieronder uit wat asbest precies is en hoe wij het veilig en effectief voor u kunnen verwijderen.

wat is asbest

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbest heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen zuren en hoge temperaturen. Bovendien was het goedkoop. In Nederland zijn veel toegepaste soorten:

  • wit asbest (Chrysotiel)
  • blauw asbest (Crocidoliet)
  • bruin asbest (Amosiet)

asbest met of zonder bindmiddel

Van 1963 tot en met 1983 werd er veel vinylzeil verkocht. Het zeil heeft een pvc-toplaag en in de papierachtige lichtgrijze of lichtbeige onderlaag zit asbest verwerkt.

Het zeil werd vaak gebruikt in keukens en op trappen, maar kan uiteindelijk overal zijn toegepast. Het zeil heeft vaak ouderwetse patronen. Kom je dit zeil tegen, of alleen de papieren onderlaag? Let op: dit kan asbest bevatten. Wil je gaan verbouwen, laat het zeil dan eerst onderzoeken door een asbestinventarisatiebedrijf.

asbest professioneel laten verwijderen

U moet altijd een officiële asbestinventarisatie laten uitvoeren door een SC-540 gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. U als particulier of aannemer, heeft wel de vrijheid om elk bedrijf te kiezen zolang deze over een SC-540 certificaat beschikt. Uiteraard kunnen er (grote) prijsverschillen zijn tussen deze bedrijven. Het verwijderingsbedrijf heeft dit rapport nodig om de verwijdering uit te mogen voeren. Let ook op. Verwijderingsbedrijven die aanbieden zonder inventarisatierapport te verwijderen, zijn strafbaar. Dit geldt dan ook voor u als opdrachtgever.

het asbestinventarisatierapport

Nog een veelvoorkomend voorbeeld van asbesthoudende materialen zijn de sierplaten met steenstrips. Ook met tegeltjesmotief is dit veel toegepast. Dit soort sierbeplating komt geregeld voor, bijvoorbeeld achter de gashaard of moederhaard in de woonkamer.

een asbestverwijderingsbedrijf

Wanneer u beschikt over een asbestinventarisatierapport, kunt u een asbestverwijderingsbedrijf opdracht geven (als de offerte akkoord is) om het asbest te laten verwijderen. Deze verwijderingsbedrijven horen te beschikken over een Procescertificaat Asbestverwijdering SC-530. Maak vooraf goede afspraken over welk asbest er precies verwijderd wordt en hoe. Tijdens een inventarisatie zal er vaak op meerdere plekken asbest gevonden worden. U bent namelijk in sommige gevallen niet verplicht om alle aangetroffen asbest te laten verwijderen. U kunt er ook voor kiezen om sommige toepassingen beheersbaar achter te laten blijven. Beheersbaar wil zeggen dat er geen asbestvezels (meer) vrij kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van hechtgebonden asbest in goede staat en op een plek waar het niet makkelijk beschadigd kan worden. Uiteindelijk bent en blijft u als opdrachtgever de eindverantwoordelijke voor de verwijderingswerkzaamheden.

ASBEST VERWIJDEREN IN CONTAINMENT OF OPEN LUCHT

Het saneren in een gebouw zal in de meeste gevallen uitgevoerd worden in containment. Dit is een van de omgeving afgesloten ruimte waarin het asbest verwijderd wordt. Tegen het containment wordt de benodigde apparatuur aangesloten zoals een onderdrukmachine en douchesluis. In het containment zullen de saneerders voorzien van de benodigde beschermingsmiddelen de werkzaamheden uitvoeren. Bij een sanering in openlucht zal er een werkgebied gecreëerd worden. Deze wordt afgezet middels afzetlinten. Tegen dit werkgebied zal ook weer een douche geplaatst worden, zodat de saneerders het gebied weer veilig en schoon kunnen verlaten.

Golfplaten

Asbesthoudende golfplaten zijn te herkennen aan hun honingraatstructuur aan de onderzijde, maar ook aan een codering “AT”, “NF” of “CAF”. Deze kan je vinden op een van de golven. Vaak zijn deze platen behoorlijk verweerd. Maak ze dan ook niet zelf schoon, dan kan er asbeststof verspreid worden!

Leien

Asbestleien kunnen zowel op het dak als op de gevel van een gebouw bevestigd zijn. De leien zijn lichtgrijs vanbinnen, maar werden vaak zwart of rood geverfd aan de bovenkant.
Is het dak van voor 1990 dan is de kans zeer groot dat de leien asbesthoudend zijn.

Asbest in je tuin

Er kan op een aantal manieren asbest in je tuin aanwezig zijn. Dit kan zijn een erfafscheiding, golfplaten, beschoeiing of bijvoorbeeld resten asbest in de bodem of door de erfverharding. De meest voorkomende is de bloembak.

Bloembak(ken)

Waarschijnlijk de meest bekende toepassing voor in de tuin of op het balkon: de asbesthoudende bloembak, zie hiernaast. Ga er dus niet zomaar iets mee doen of verplaatsen, haal hier een asbestspecialist bij.

 

Wat kost het saneren van asbest door Oskam?

Als u na het vergelijken met de bovenstaande afbeeldingen toch denkt asbest te herkennen in uw huis of tuin dan moet dit vastgelegd worden door een asbestinventarisatiebureau. Dit traject kunnen wij volledig voor verzorgen.
De prijs van een sanering hangt van meerdere factoren af. Daarom is het ook niet mogelijk om zomaar een prijs te geven. Oskam streeft ernaar om een offerte op te stellen met zo min mogelijk uitsluitingen; we zullen daarom meestal de saneringslocatie bezoeken of in elk geval goed contact onderhouden met de opdrachtgever.

Heeft u asbest en wilt u dit laten verwijderen? Neem dan contact met ons op!

Voordelen van asbestsanering door Oskam

 

blueprintCreated with Sketch.
Pionier sinds 1988

Wij stonden als een van de allereerste bedrijven aan de basis van de gecertificeerde werkmethode om met asbest om te gaan. 

ShapeCreated with Sketch.
Contact

Wij denken vanuit de beste en meest efficiënte oplossing en informeren u actief. 

clipboardCreated with Sketch.
Asbestinventarisatie

Wij nemen onze saneringsprojecten aan inclusief de asbestinventarisatie. 

laborersCreated with Sketch.
Gecertificeerd bedrijf

Wij zijn compleet gecertificeerd volgens de laatste eisen gesteld aan het Procescertificaat Asbestverwijdering.

 

Meer weten over asbestsanering door Oskam?

Vul hieronder het formulier in. U krijgt binnen 1 werkdag reactie van ons.

om

Wilt u weten wat we met uw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.