Waar moet je op letten bij asbest in huis?

Je hebt net een woning aangeschaft en je wilt aan een mooie verbouwing beginnen, dan is het raadzaam om te weten waar je goed op moet letten op het gebied van asbest. Je kan namelijk zelf asbestverdachte toepassingen herkennen. Maar waar moet je dan op letten?

Asbest in je vloer?

Hieronder noemen we een aantal voorbeelden van asbest dat in het verleden regelmatig in de vloer werd verwerkt.

Vinyltegels

Tot ongeveer 1985 kon je vinylvloertegels kopen waarin asbest was verwerkt. Deze kunststoftegels zijn verstevigd met asbestvezels en werden vaak al bij de bouw aangebracht in bijvoorbeeld keuken en toiletten. Deze tegels zijn dun, hard en zijn vaak glanzend en hebben vaak een “gevlamde” decoratie. De lijm van deze tegels is vaak zwart. Kom je deze tegels of enkel de zwarte lijmlaag tegen? Wees je er dan van bewust dat dit asbest kan bevatten.

Vinylzeil

Van 1963 tot en met 1983 werd er veel vinylzeil verkocht. Het zeil heeft een pvc-toplaag en in de papierachtige lichtgrijze of lichtbeige onderlaag zit asbest verwerkt.

Het zeil werd vaak gebruikt in keukens en op trappen, maar kan uiteindelijk overal zijn toegepast. Het zeil heeft vaak ouderwetse patronen. Kom je dit zeil tegen, of alleen de papieren onderlaag? Let op: dit kan asbest bevatten. Wil je gaan verbouwen, laat het zeil dan eerst onderzoeken door een asbestinventarisatiebedrijf.

Riolering, ontluchtingsbuizen of rookgaskanalen

Deze buizen kom je vaak tegen in de kruipruimte, achter gesloten koven of bij de openhaard. In het verleden werd er vaak in dit soort buizen asbest gebruikt. Dit maakte de toepassing veel sterker, waardoor de levensduur erg lang was. Ook was het asbestcement vormvast, waterdicht en zeer brandvertragend. De buizen kan je vaak herkennen aan hun cementachtige kleur en vaak hebben ze ook een honingraatstructuur die je goed kan zien. Laat de buizen bij twijfel onderzoeken!

Sierbeplating bij schouw

Nog een veelvoorkomend voorbeeld van asbesthoudende materialen zijn de sierplaten met steenstrips. Ook met tegeltjesmotief is dit veel toegepast. Dit soort sierbeplating komt geregeld voor, bijvoorbeeld achter de gashaard of moederhaard in de woonkamer.

Vensterbanken

Vensterbanken van imitatiemarmer zie je nog vrij regelmatig en kunnen asbest bevatten. De vensterbanken zijn aan de bovenzijde meestal zwart van kleur met een marmerachtig patroon. Aan de onderzijde zijn deze vensterbanken vaak cementkleurig met een honinggraatstructuur. Er zijn ook afwijkende kleuren, maar zwart komt het meest voor.

Asbest op daken

Asbest kan op veel manieren op of onder het dak aanwezig zijn. Dit kan zijn in de vorm van de welbekende golfplaten, asbestleien, aftimmering of een dakbeschot.

Aftimmering en dakbeschot

Zowel de aftimmering als het dakbeschot zijn asbestcementplaten. Deze zijn te herkennen aan de lichtgrijze, cementachtige kleur en eventueel een honingraatstructuur. De aftimmering zit vaak in de woning onder het dak. Het dakbeschot zit vaak gespijkerd op de gordingen aan de buitenzijde onder de pannen. 

Golfplaten

Asbesthoudende golfplaten zijn te herkennen aan hun honingraatstructuur aan de onderzijde, maar ook aan een codering “AT”, “NF” of “CAF”. Deze kan je vinden op een van de golven. Vaak zijn deze platen behoorlijk verweerd. Maak ze dan ook niet zelf schoon, dan kan er asbeststof verspreid worden!

Leien

Asbestleien kunnen zowel op het dak als op de gevel van een gebouw bevestigd zijn. De leien zijn lichtgrijs vanbinnen, maar werden vaak zwart of rood geverfd aan de bovenkant.
Is het dak van voor 1990 dan is de kans zeer groot dat de leien asbesthoudend zijn.

Asbest in je tuin

Er kan op een aantal manieren asbest in je tuin aanwezig zijn. Dit kan zijn een erfafscheiding, golfplaten, beschoeiing of bijvoorbeeld resten asbest in de bodem of door de erfverharding. De meest voorkomende is de bloembak.

Bloembak(ken)

Waarschijnlijk de meest bekende toepassing voor in de tuin of op het balkon: de asbesthoudende bloembak, zie hiernaast. Ga er dus niet zomaar iets mee doen of verplaatsen, haal hier een asbestspecialist bij.

 

Wat kost het saneren van asbest door Oskam?

Als u na het vergelijken met de bovenstaande afbeeldingen toch denkt asbest te herkennen in uw huis of tuin dan moet dit vastgelegd worden door een asbestinventarisatiebureau. Dit traject kunnen wij volledig voor verzorgen.
De prijs van een sanering hangt van meerdere factoren af. Daarom is het ook niet mogelijk om zomaar een prijs te geven. Oskam streeft ernaar om een offerte op te stellen met zo min mogelijk uitsluitingen; we zullen daarom meestal de saneringslocatie bezoeken of in elk geval goed contact onderhouden met de opdrachtgever.

Heeft u asbest en wilt u dit laten verwijderen? Neem dan contact met ons op!

Voordelen van asbestsanering door Oskam

 

blueprintCreated with Sketch.
Pionier sinds 1988

Wij stonden als een van de allereerste bedrijven aan de basis van de gecertificeerde werkmethode om met asbest om te gaan. 

ShapeCreated with Sketch.
Contact

Wij denken vanuit de beste en meest efficiënte oplossing en informeren u actief. 

clipboardCreated with Sketch.
Asbestinventarisatie

Wij nemen onze saneringsprojecten aan inclusief de asbestinventarisatie. 

laborersCreated with Sketch.
Gecertificeerd bedrijf

Wij zijn compleet gecertificeerd volgens de laatste eisen gesteld aan het Procescertificaat Asbestverwijdering.

 

Meer weten over asbestsanering door Oskam?

Vul hieronder het formulier in. U krijgt binnen 1 werkdag reactie van ons.

om

Wilt u weten wat we met uw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.